Απολύμανση - Μικροβιοκτονία
Τι είναι η μικροβιοκτονία;
Η Απολύμανση – Μικροβιοκτονία αποτελεί μια διαδικασία που ως σκοπό έχει την μείωση ή τον μηδενισμό του μικροβιακού φορτίου, όπως είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί από τις επιφάνειες ή έναν συγκεκριμένο χώρο. Πολλές φορές ο όρος απολύμανση συγχέεται λανθασμένα με μια άλλη εφαρμογή αυτήν της απεντόμωσης, που αποτελεί μια εντελώς διαφορετική διαδικασία και έχει ως αποκλειστικό στόχο την διαχείριση εντόμων.
Χώροι, όπως επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλους κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης εργαζομένων (γραφεία, meeting rooms, WC, αποδυτήρια, εστιατόρια), νοσοκομεία, σχολεία, βιομηχανίες τροφίμων και σπίτια διαθέτουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας σε μολύνσεις από παθογόνα μικρόβια, και η απολύμανση – μικροβιοκτονία σε τακτική βάση θεωρείται απαραίτητη. Σήμερα και μετά την πανδημία που εκδηλώθηκε από την εμφάνιση τον νέου στελέχους κορονοϊού SARS-CoV-2 ή όπως αλλιώς είναι ευρέως γνωστός ως COVID-19 η ανάγκη για απολύμανση – μικροβιοκτονία έχει γίνει κάτι περισσότερο από απαραίτητη.
Διαδικασίες πριν την εφαρμογή
Για την ορθή εφαρμογή απολύμανσης – μικροβιοκτονίας ενός χώρου απαραίτητος είναι ο προγενέστερος σχολαστικός καθαρισμός του χώρου, με μηχανικά ή χημικά μέσα (απορρυπαντικά), κατά τον οποίο αφαιρούνται οι ρύποι από τις επιφάνειες όπως τα λιπαρά, η σκόνη, και άλλες ουσίες που δυσχεραίνουν ή εξουδετερώνουν την δράση του απολυμαντικού σκευάσματος. Στην συνέχεια με την χρήση χημικού σκευάσματος και με το κατάλληλο μέσο (διαφοροποιείται ανάλογα με τον χώρο εφαρμογής) επιδιώκεται η εξάλειψη της παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών.
Μέθοδος εφαρμογής
Για την απολύμανση – μικροβιοκτονία χρησιμοποιούνται διάφορα χημικά προϊόντα. Το ευρύ φάσμα δράσης του προϊόντος, η διατήρηση της σταθερότητάς του και η καλή δραστικότητα του σε όξινο και αλκαλικό περιβάλλον είναι χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν την καταλληλόλητα του προϊόντος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην είναι τοξικά, να μην προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και να μην διαβρώνουν τις επιφάνειες στις οποίες εφαρμόζονται. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά την απολύμανση θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα MSDS (Material Safety Data Sheet).
Ο τρόπος και η μέθοδος του ψεκαστικού μέσου του χημικού είναι εξίσου σημαντική και κρίσιμη επιλογή και θα πρέπει να γίνεται με προσοχή αξιολογώντας ξεχωριστά την κάθε περίπτωση και τον χώρο προς εφαρμογή. Οι δύο συνηθέστεροι τρόποι εφαρμογής των απολυμαντικών είναι ο υπολειμματικούς ψεκασμός με ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης και οι ψυχρές εκνεφώσεις (παραγωγή νεφελώματος από μικροσταγονίδια του διαλύματος) για τις οποίες χρησιμοποιούνται αντίστοιχα ειδικές συσκευές. Η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση του χώρου μετά το πέρας της εφαρμογής, γίνεται αφού δοθούν οδηγίες του εξειδικευμένου επιστήμονα.