Fumigation
Τι είναι η εφαρμογή Fumigation;
Fumigation ονομάζουμε την εφαρμογή απεντόμωσης με την χρήση υποκαπνιστικού σκευάσματος (φωσφίνη).
Η φωσφίνη είναι μια ανόργανη χημική ένωση που χρησιμοποιείται ως υποκαπνιστικό και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία για την απεντόμωση φορτίων πλοίων, containers, silo και αποθήκες που περιέχουν δημητριακά, σιτηρά, ξηρούς καρπούς και ξηρά τρόφιμα καθώς και για containers που προορίζονται για εξαγωγές τρόφιμα, βαμβάκι κλπ.
Στόχος της εφαρμογής
Η απεντόμωση με φωσφίνη σαν βασικό σκοπό έχει την αντιμετώπιση όλων των σταδίων του βιολογικού κύκλου των εντόμων σε χώρους και σημεία όπου η υπολειμματικότητα δραστικής χημικής ουσίας δεν είναι επιτρεπτή. Η φωσφίνη ανάλογα με τη δραστική ουσία που περιέχει χωρίζεται σε δυο υποκατηγορίες (φωσφορούχο μαγνήσιο ή φωσφορούχο αργίλιο). Είναι υποκαπνιστικό με πολύ πτητική και με υψηλή τάση ατμών. Με μοριακό και ειδικό βάρος που πλησιάζει αυτό του αέρα, επιτυγχάνεται συνήθως ομοιόμορφη εξάπλωση.
Περισσότερες πληροφορίες
Ασφάλεια στην εφαρμογή
Η απεντόμωση με fumigation γίνεται πάντα κάτω από αυστηρή επίβλεψη Γεωπόνου ή Χημικού αξιολογώντας τις συνθήκες εφαρμογής τα πρωτόκολλα εφαρμογής ανάλογα με το υπό απεντόμωση προϊόν και τις ασφαλείς συνθήκες εφαρμογής πριν και μετά το πέρας της εφαρμογής. Για την επιτυχία της εφαρμογής απαιτείται να ληφθεί υπόψιν η μέση θερμοκρασία και υγρασία που επικρατεί στον προς απεντόμωση χώρο. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η απεντόμωση γίνει σε θερμοκρασίες πάνω από 16°C. Μετά το πέρας της απεντόμωσης, εξειδικευμένο προσωπικό έχοντας στη διάθεσή του κατάλληλους ανιχνευτές φωσφίνης, προβαίνει στην αποσφράγιση της εισόδου της μονάδας και στον αερισμό των προϊόντων. Ο αερισμός και αυτός εξαρτάται από το προς απεντόμωση είδος και τα πρωτόκολλα εφαρμογών. Μετά το πέρας της εφαρμογής δεν υπάρχει υπολειμματικότητα σκευάσματος καθότι η αέρια μορφή του εκλύεται στην ατμόσφαιρα και δεν αφήνει στερεά ή άλλα υπολείμματα.
Τρόπος δράσης του Fumigation
Η φωσφίνη στα προς απεντόμωση προϊόντα διεισδύει, είτε αυτά είναι χύμα είτε βρίσκονται συσκευασμένα σε υλικά πέρατα στα αέρια, χαρτοκιβώτια σακιά χάρτινα ή υφασμάτινα κλπ. Εισέρχεται στον οργανισμό μέσο του αναπνευστικού συστήματος και καταστρέφει ή εμποδίζει τη δράση ορισμένων κυτταρικών ένζυμων που προκαλεί θάνατο των εντόμων.